Explorant la Menorc@ Prehistòrica
Projecte col·laboratiu intercentre
Curs 2008-09
Els Constructors
Nom: Núria, Júlia, Bartomeu, Isaac
Data: dimarts, 03-03-09
Contestau aquestes preguntes amb la informació que heu trobat:
*1a On vivien: cabanes, coves, cases, ...?
*1b De quin material estan construïdes?
Els primers habitants quan van arribar a Menorca van viure dins coves i es feien cabanes emprant materials que amb el pas del temps se fan malbé com llenya, palla, ... Després, més endavant, van començar a construir navetes com habitació, i estaven fetes de pedra.
Els prehistòrics vivien en poblats. En els poblats hi havia una murada que rodejava el terreny de tota la zona on vivia cada tribu.
També hi havia cases fetes de pedra, un recinte de taula (santuari per fer les oracions), en forma de ferradura i dintre una taula i un lloc on sacrificaven (mataven) els animals domèstics.
2. Quin nom reben?
Les sales hipòstiles eren com a magatzems per guardar oli, vi, hi tenien àmfores amb menjar dins. Dins s’hi han trobat trossos petits d’olles, i altres ceràmiques.
Aquestes sales estaven fetes amb lloses de pedra molt feixugues, aguantades per columnes també molt fortes.
3. Quines parts tenien?
Amb el pas de temps les cases van anant evolucionant i es van fer més grosses. Eren redones amb un pati al centre. Al voltant del pati hi havia diferents habitacions. Cada habitació servia per una cosa diferent, com per exemple per dormir, per guardar els animals, per fer feina, magatzem per guardar aliments.
Les cases talaiòtiques tenien la porta orientada cap el sud, i així d’aquesta manera es protegien del vent de tramuntana.
4. Com les construïen?
Construïen les cases amb pedres, sense ciment i llenya per fer el sostre.
Tenien un pati central, una cuina que dona al pati, una sala destinada a activitats artesanals domestiques (filar, teixir...), un magatzem per als molins manuals i alguns dormitoris.
Vegades en el seu interior s’han trobat fogueres i restes de menjar.
5a. Estaven aïllades o vivien en poblats?
5b. Si vivien en poblats: com eren?
Vivien en poblats, en comunitat.
Normalment les cases les feien una devora de l’altra, formant així una espècie de carrers com els que tenim avui en dia.
A qualque banda també hi havia com a forns, que devien ser d’ús col·lectiu de totes les persones del poblat.
6. Com ho feien per tenir aigua?
Quan un grup munta el seu campament per un periode perllongat, tria sempre un lloc prop d’un punt d’aigua, que no s’aixugui ni tan sols a l’estació més seca.
Construïen un forat a la pedra, que es deia cucó i quan plovia l’aigua anava allà dintre; l’aigua “flaca” quedava dins el cucó i l’aigua bona anava per unes canals, de cuco a cuco, fins que arribava a una cisterna de cada o del poblat.
Ara inserhiu algunes imatges per millorar la comprensió de les respostes.