30/3/09

ELS PAGESOS EXPLICAM QUÈ HEM APRÈS


Hola! Som el grup dels pagesos de quart A de l'escola Àngel Ruiz i Pablo.
Avui hem explicat a la classe el que hem après del què menjaven els talaiòtics i com eren les eines que empraven.També els hem donat un full amb tota la informació que hem trobat i així després farem un llibre sobre els talaiòtics.

Açò és el més important:
  1. Tenien animals domèstics:cans, cabres, bens i més tard els porcs.
  2. Menjaven el que cultivaven.
  3. Però encara caçaven i recolectaven.
  4. Ja tenien eines de metall.
Açò ho hem escrit tots junts i pensam que entre tots no hem fet moltes faltes.



Maria, Chaymae, José, Edu i Eli.

26/3/09

VISITA A LA FIRA DE LA CIÈNCIA


Els fillets i filletes de 4t des Castell hem anat a l'estand del Museu de Menorca de la Fira de la Ciència on ens han explicat moltes coses del poblat talaiòtic de Curnia.
També hi havia tres tallers: un de restauració de ceràmica, un altre de com feien ornaments de metall i un altre de fones.
Ens ha afradat molt, us recomanam que si podeu hi aneu.

25/3/09

PRESENTACIÓ 3R JOAN BENEJAM

Hola a tots i totes!

Encara que una miqueta tard ara ens incorporam al projecte. No ha estat possible abans.
Ja ens hem posat a fer feina i esperam amb molt de gust poder ajudar en Tariq a saber més coses sobre la Menorca Talaiòtica.
Us enviam les nostres fotografies per tal que ens conegueu un poc millor.

Les filletes i fillets de 3r
BubbleShare: Share photos - Find great Clip Art Images.

19/3/09

EXCURSIÓ A LA TORRE D'EN GALMES

Dijous dia 26 de febrer varem anar a la Torre d'en Galmes i la guia que era de nom Silvia ens va explicar:que les taules servien per aguantar el sostre de la casa, tambe servien per fer celebracions de quan es mor algu o per celebrar coses importants.




Els talaiots servien per vigilar els enemics o amics per intercanviar menjar.
Els talaiots solen ser plens de pedres per dins pero tambe en podem trobar amb algunes habitacions.



Les cases tenen un pati central i dues o tres habitacions que l'envolten. Al pati central hi feien les feines de casa com per exemple hi feien el menjar hi retaven la roba cosien...





Les muralles servien per defensar-se dels atacants.

Les sales hipòstiles servien per fer de magatzem.





Els pous servien per conservar l'aigua de la pluja.





Grup dels constructors de 4tB del CP Castell de Santa Àgueda

12/3/09

FOTOS DE LA TORRE D'EN GALMÉS

Hem anat d'excursió a la Torre d'en Galmes. Vam fer moltíssimes fotos. Aquí vos posam una presentació perquè les vegeu. Per cert, ens va agradar molt i vam acabar d'aprendre moltes més coses sobre l'època talaiòtica.

Els pagesos d'excursió a la Torre d'en Galmes

Na Silvia, sa guia, ens va explicar primer de tot com eren les cases. Tenien pous,coves,sales hipòstiles...Les cases eren circulars, eren de pedra i la teulada era de palla ,tenien un pati central on hi havia un pou.



Hi havia talaiots que dins eren de pedra i n'hi havia que eren buits, tenien una espiral per pujar.

Es recinte de taules era el puesto més sagrat i van trobar s'himotep que era un metge i hi feien celebracions.


Duen els morts a coves que estan a prop del mar, com per exemple Ca les Coves,Son Bou...







Els exploradors hem anat a la Torre d'en Galmés

Vam anar d'excursió a la Torre d'en Galmés i vam apendre per a que servien: el recinte de taula, les cases, ...

Es recinte de taula és allà a on celebren les festes. Per pujar la pedra horitzontal posaven uns quants troncs a terra, despres posaven la pedra horitzontal damunt dels troncs, un home estava davant la pedra, tenia una corda agafada per la cintura, darrere la pedra hi havia uns quants homes per empenyien.

A les cases hi havia un pati central, a les voreres hi havia habitacions i al pati central hi feien les feines comuns com per exemple :teixir, moldre es gra...


Les sales hipòstiles servien com un magatzem.

La recollida d'aigua es feia a partir de molts de pous que se comunicaven i tots els pous petits anaven a un pou més gros.


Els talaiots servien per vigilar si venien altres atacants d'altres poblats o pel mar.

11/3/09

Sortida a la Torre d'en Galmés.

Els fiets i fietes de 4 A vam anar a sa Torre d'en Galmés.Vam aprendre moltes coses per exemple:els talaiots servien per vigilar els que venien amb els barcos per cambiar productes o els que venien d'altres poblats.
Totes les cases eren redones o ovalades i fetes de pedra.

Per fer farina empraven unes pedres que es deien molins.

En aquesta imatge i veim un dels tres talayots de la tore d'en Galmes,els talayots servien per vigilar si venien barcos enemics o si volien atacar els poblats vesins.

La sala hipostila servia per guardar el menjar.El seu menja el posaven dins anfores alla hi havia la columna mediterranea que servia per aguantar el sostre.La columna mediterranea era mes ample dalt que baix perque s'aguantes millor la pedra de dalt.

Els sitjots servien perque el pati no s'inundes i hi havia aigua de la pluja que l'empraven per beure,rentar... Els sitjots estaven comunicats els uns amb els altres amb uns canals que ho duien a ses cisternes.

9/3/09

Un còmic molt divertit!

Hola a tots!
La setmana passada vam trobar a l'escola un còmic que es diu " El bosc negre. Una aventura talaiòtica".Segurament també el teniu a l'escola perquè el va enviar laConselleria.El vam llegir i ens va agradar molt.Us el recomanam.Passa a Mallorca a un poblat de l'època talaiòtica i vam aprendre molt.També ens vam mirar un DVD molt interessant que l'acompanya i explica coses dels talaiots.
Als artesans i els constructors els va servir molt.
Fins un altra.

Monuments prehistòrics

Hola ! Som els artesans de l'Escola Francesc d'albranca i us mostram la feina feta fins ara.

7/3/09

ALUMNES DE 4T DEL C. P. JOAN BENEJAM


Hola a tots!

Aquest curs estudiam "On vivim?" i hem trobat que seria molt interessant conèixer més coses de la prehistòria de Menorca i de passada ajudar en Tariq. Hem vist que les altres escoles van bastant adelantades, noltros de moment mos presentam enviant la foto del nostre grup. Tenim moltes ganes de posar-nos en feina!

6/3/09

Exploradors 4t A Ferreries

Hem apres on són tots els poblats prehistorics de Menorca i com es diuen com per exemple:Torre d'en Galmés situat a Alaior.Tambe hem apres els monuments que tenen per exemple:el recinte de taula, les cases, els talaiots...
Hem situats els poblats en aquest mapa de google maps:

http://maps.google.es/maps/ms?client=firefox-a&hl=ca&ie=UTF8&msa=0&msid=118106993196533373725.0004628e3476f1c21cc3b&ll=40.02446,4.137726&spn=0.475334,0.884399&z=10

5/3/09












Afegim unes imatges per millor comprendre el text anterior.





GRUP CONSTRUCTORS ESCOLA ALBRANCA


Explorant la Menorc@ Prehistòrica
Projecte col·laboratiu intercentre
Curs 2008-09

Els Constructors
Nom: Núria, Júlia, Bartomeu, Isaac
Data: dimarts, 03-03-09


Contestau aquestes preguntes amb la informació que heu trobat:

*1a On vivien: cabanes, coves, cases, ...?
*1b De quin material estan construïdes?

Els primers habitants quan van arribar a Menorca van viure dins coves i es feien cabanes emprant materials que amb el pas del temps se fan malbé com llenya, palla, ... Després, més endavant, van començar a construir navetes com habitació, i estaven fetes de pedra.
Els prehistòrics vivien en poblats. En els poblats hi havia una murada que rodejava el terreny de tota la zona on vivia cada tribu.
També hi havia cases fetes de pedra, un recinte de taula (santuari per fer les oracions), en forma de ferradura i dintre una taula i un lloc on sacrificaven (mataven) els animals domèstics.

2. Quin nom reben?

Les sales hipòstiles eren com a magatzems per guardar oli, vi, hi tenien àmfores amb menjar dins. Dins s’hi han trobat trossos petits d’olles, i altres ceràmiques.
Aquestes sales estaven fetes amb lloses de pedra molt feixugues, aguantades per columnes també molt fortes.

3. Quines parts tenien?
Amb el pas de temps les cases van anant evolucionant i es van fer més grosses. Eren redones amb un pati al centre. Al voltant del pati hi havia diferents habitacions. Cada habitació servia per una cosa diferent, com per exemple per dormir, per guardar els animals, per fer feina, magatzem per guardar aliments.
Les cases talaiòtiques tenien la porta orientada cap el sud, i així d’aquesta manera es protegien del vent de tramuntana.

4. Com les construïen?

Construïen les cases amb pedres, sense ciment i llenya per fer el sostre.
Tenien un pati central, una cuina que dona al pati, una sala destinada a activitats artesanals domestiques (filar, teixir...), un magatzem per als molins manuals i alguns dormitoris.
Vegades en el seu interior s’han trobat fogueres i restes de menjar.

5a. Estaven aïllades o vivien en poblats?
5b. Si vivien en poblats: com eren?

Vivien en poblats, en comunitat.
Normalment les cases les feien una devora de l’altra, formant així una espècie de carrers com els que tenim avui en dia.
A qualque banda també hi havia com a forns, que devien ser d’ús col·lectiu de totes les persones del poblat.


6. Com ho feien per tenir aigua?
Quan un grup munta el seu campament per un periode perllongat, tria sempre un lloc prop d’un punt d’aigua, que no s’aixugui ni tan sols a l’estació més seca.

Construïen un forat a la pedra, que es deia cucó i quan plovia l’aigua anava allà dintre; l’aigua “flaca” quedava dins el cucó i l’aigua bona anava per unes canals, de cuco a cuco, fins que arribava a una cisterna de cada o del poblat.

Ara inserhiu algunes imatges per millorar la comprensió de les respostes.

3/3/09

Els pagesos em apres que...

El grup dels pagesos em apres que els talaiotics menjaven:carn , peix i fruita.Més envant van comensar a coltivar cereals, tenien uns molins que servien per moldra els cereals.


Els prehistorics tenien animals domestics de mascota per exemple:el ca, les cabres, les ovelles i els porcs.

Els savis expliquen el que han apres

Nosaltres els savis de 4tA de Ferreries hem apres que la prehistoria es el primer gran periode de la historia i el més llarg.

Tambe hem apres les etapes que te la prehistoria: paleolitic,neolitic, edat de coure, del bronze, i del ferro.